Co zjeśc w Krakowie

Smaczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy

Włoskie restauracje to w większości polskich miast najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Kochamy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, sycące i nie jest kosztowne. Oczywiście najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Mocniej wrażliwi goście degustują rzadsze potrawy – risotto, lasagne czy desery włoskie.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji trzeba przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy miejsce korzysta z włoskich produktów, czy w menu można znaleźć również nie tak popularne włoskie dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to duża wielość smaków oraz potrawy z różnych części kraju. W dobrej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.

Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, ale to wcale nie znaczy, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .

Wykwintne wina z Włoch

Żadna knajpka włoska, która ubiega się do bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zaniedbywać trunków. Obiad z całą pewnością musi obejmować również aperitiff. Kieliszek białego wina to we Włoszech reguła. włoskie przepisy Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese oraz pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, powinna mieć nie mały wachlarz win.

Regionalna włoska restauracja

Chcąc poznać fenomen włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba odwiedzić restaurację, która umie podać nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film